Sveriges vackraste paddling

Lite småkaxigt, men på fullt allvar, påstår vi att i Bohuslän hittar man Sveriges vackraste kajakpaddling. Salt vatten, slätslipade granithällar och små mysiga fiskesamhällen. Eller skogsklädda öar och trånga passager i inomskärs skyddade vikar. Det är varierat och inte så lite magiskt.

I Bohuslän trivs livet. Det finns femton gånger så mycket marint liv i det salta västerhavet, som i Östersjön. Och där livet trivs, där paddlar vi. I mer än 20 år nu har vi guidat entusiastiska paddlare bland Bohusläns öar, så vi vet var smultronställena finns.

Guidade turer

Vi har alltid gillat att guida paddlare till de vackraste vattnen längs kusten. Vi gör turer av varierande längd, grad av utmaning och bekvämlighet. Vi gör dagsturer eller flerdagarsturer, med boende i tält eller inomhus i mjuka sängar. Vi tycker att det finns olika sätt att njuta av en kajaktur.

Vår Dagstur i Nordströmmarna är en svårslagen introduktion till kajakpaddling, i det vi på allvar tycker är landets finaste dagstursvatten. Vill man göra en dagstur i något annat område håller man utkik efter de Tematurer vi kör då och då. Vi tittar på sälar eller fågel, paddlar i vågor, kombinerar med ett stopp för yoga eller besöker en fyr. Eller något annat. Är man en grupp kan man välja själv.

En paddeltur blir naturligtvis bättre ju längre man håller på. Därför gör vi också övernattningsturer. Återkommande turer är våra 3-dagars campingturer som vi kallar Bohusläns bästa. För att de går till bästa områdena längs den Bohuslänska kusten såsom Kosterhavets nationalpark, Fjällbackas fantastiska skärgård eller den lite mer hemliga paddelpärlan i vattnen runt Havstenssund. Till exempel.

Vill man sova i mjuk säng och äta god middag serverad vid bord med duk ska man naturligtvis göra det. Vi paddlar till Väderöarna och bor på värdshuset där. En mer exotisk paddeldestination är svårt att hitta i Sverige. Ren kajaklyx. Och lika lyxigt, charmigt och underbart är det att ha Lådfabriken, kustens skönaste B&B, i Edshultshall på västsidan Orust, som bas för utforskningen av det fantastiska området kring Käringön, Måseskär och Hermanö.

Ett annat alternativ är kombinationen av paddling i den skyddade, vackra och fågelrika Havstensfjorden, bastu, god mat och kustens bästa livemusik. Det får man på vår Kajak & Musik tillsammans med Slussens Pensionat. Många sköna alternativ blir det. Inte så lätt att välja. Men angenämt.

bild

Paddla på egen hand

Du kan naturligtvis också välja att paddla på egen hand, med olika mycket support från oss. Vill du göra en flerdagarstur där du fortfarande bor fantastiskt, äter gott och har fin paddling på dagarna rekommenderar vi varmt vår Självguidade Kajaklyx i Havstensfjorden. En natt på Slussens Pensionat en natt på Villa Sjötorp, två av kusten absolut charmigaste boendealternativ. Utrustning och kartor får du av oss. Och när du är klar kommer vi och hämtar dig.

Vill du campa går naturligtvis det också fint. Då väljer du själv hur länge du vill paddla och bokar en Självguidad tur. Vi utrustar dig, ger dig massor av nyttig information för turen och kommer och hämtar dig när du är klar. Är det något i din campingutrustning du behöver komplettera med hyr du det av oss. Eller om du vill resa lätt hit så fixar vi hela campingutrustningen. Enkelt.

Självklart kan du också hyra kajak bara. En eller flera. En dag eller längre. Singelkajak eller dubbel. Du väljer. Oavsett vad du väljer ser vi till att du får bra grejer. Vi vet vad som är bra. Vi har använt dem själva. Många gånger.

Gå en kurs

Ju mer du lär dig desto roligare får du på vattnet. Och desto säkrare känner du dig. Vi erbjuder kajakutbildningar på olika nivåer. Oavsett om du aldrig provat eller paddlat många år är vi säkra på att det finns mer att lära, och att vi kan ge dig nya kunskaper.

För att du ska veta innehållet i våra kurser och kunna jämföra med andra ger vi utbildningar inom de tre vanligaste paddelsystemen i Sverige. Det ena är BCU, som står för Brittisk Canoe Union, och är det äldsta, i särklass bäst utvecklade systemet i världen. Det ändra är EPP, European Paddle Pass, eller på svenska Paddelpasset, rätt och slätt. Det är en europeisk standard för paddelutbildningar som hämtat sina idéer från BCU. Och det tredje är NIL, Nordisk Instruktörslicens för Havspaddling, som är ett nordiskt utbildningssystem som framför allt används i Sverige och Finland.

Så kort sagt, går du en kurs hos oss vet du att kursinnehållet inte bara är något vi hittat på. Du lär dig något som har en bred förankring och som är användbart i stora delar av världen.

Du börjar lämpligen med Stiltje, vår grundkurs. Den motsvarar BCU 2 Star Sea eller EPP Gul nivå. Där lär du dig grunderna och de vanligast förekommande teknikerna. Helt enkelt en idealisk start på ditt kajakliv. Eller en idealisk fortsättning om du paddlat ett tag men aldrig gått en kurs.

När du ska utvecklas vidare går du vidare till Krusning, som motsvarar EPP Grön nivå. Du lär dig fler tekniker, slipar på säkerheten och får en bättre förståelse för paddlingen och var dina egna begränsningar ligger.

Sedan är du redo för Bris, som motsvarar BCU 3 Star, EPP Blå nivå eller NIL:s Grund - Säkerhet. En tvådagarskurs där vi skapar en mycket större verktygslåda med tekniker för havspaddling. På den här nivån börjar du få en skymt av vad havspaddling verkligen innebär. Inspirerande och kul, vågar vi lova.

bild